Subnetting 2 (VLSM)

Innan du börjar med den här delen, se till att du har bra koll på hur man skriver IP / Subnetmasker i binär form och att du har koll på FLSM subnetting då detta är en påbyggnad.

Skillnaden mellan VLSM och FLSM subnetting är att i FLSM så finns det gott om potential för att slösa bort IP-adresser. Tänk dig att du behöver en serie nätverk, och bara några få adresser till router. Då behöver du inte allokera ett helt stort nätverk, för dessa adresser kan du sedan inte använda på ett bättre sätt. Det kan uppstå problem när IP-poolerna börjar sina på det interna nätverket. VLSM är såkallad Classless subnetting.

Det är detta som VLSM åtgärdar, och är faktiskt riktigt lätt att arbeta med när man väl börjar få in känslan för det.

Vi kan här fortsätta med exemplet 192.168.0.0 och subnetmask 255.255.255.224 vilket ger subnet med 32 stegshöjningar (32, 64 etc)

Säg att ett företag har subnettat sitt nätverk till den grupp klienter som är störst, 28 klienter. Nästa grupp som ska få ett eget subnet har enbart 4 klienter. Då får vi ett rätt stort spann IP-adresser som slösas. Dessa kan förvisso kanske senare komma till användning, men just nu slösar vi bort dom och dom kan inte återanvändas.

Att komma igång med VLSM

För att komma till bukt med slöseriet av IP adresser på ett internt nätverk så kan vi använda VLSM, och då ser det ut såhär. Vi fortsätter med ett Klass C (192.168.1) nätverk, men innan vi börjar så gör vi en liten behovsanalys. Lista hur många hosts som behöver få plats i respektive subnet, och lista dom med största subnet först.

Subnet 1: 78 Hosts
Subnet 2: 28 Hosts
Subnet 3: 12 hosts

Tänk på att även med VLSM så är det svårt att få till ett subnet som passar perfekt. Det handlar om att få till ett nätverk som kommer så nära som möjligt.

Men … Vi vet att vi har hela den sista subnetmasken att arbeta med, så vi börjar med att titta på bitarna och deras värden. Addera dessa, från höger till vänster, utan att hoppa över någon. Fortsätt med detta tills du får tillräckligt många hosts. Där drar du en linje.